top of page

Migren Nedir?

Migren 4 saatten 3 güne kadar sürebilen şiddetli baş ağrısıdır. Ağrı genellikle orta ila yüksek şiddetli ve çoğunlukla başın bir tarafında etkilidir. Migrenin habercisi olabilecek semptomlar mide bulantısı ve/veya kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyettir. Migren, baş ağrılarının görülme sıklığına göre tanımlanabilir.

 

Toplumumuzda kronik günlük başağrısının en sık nedeni; kronik migrendir ve bu hastalarda  ağrı kontrolü   sağlamak amacı ile alınan ilaçlar sebebi ile ilaç kötüye kullanım baş ağrısı    gelişme  riski yüksektir. Kronik migren toplumun % 1,3-2,4’ünde görülen hem iş hem de  özel hayattaki performansı etkileyen bir hastalıktır. Türkiye’de  kronik migren prevelansı %23’dür.

 

Kronik migren tanısı hastanın 3 ay süresince ayda 15 günden fazla başağrısının olması ve ayın en az 8 gününde ağrının migren tanı kriterlerini karşılaması ile konulur.

 

Kronik migrenin kesin bir tedavisi bulunmazken, bununla baş etmeye yardımcı olacak akut ve önleyici ilaç tedavisi olarak iki tür tedavi stratejisi mümkündür.

Migren Tedavisi

Akut Atak İlaç Tedavisi:

 

Akut ilaçlar ihtiyaç anında alınır. Amaç, ağrı nöbeti başladığında ağrıyı durdurmaktır.

 

Önleyici (profilaktik) ilaç tedavisi:

 

Bu ilaçlar ağrıların başlamasını önlemeyi hedefler

 

Profilaktik tedaviside kullanılan ilaçlar:

  • Beta-blokerler

  • Anti-depresanlar

  • Anti-epileptik ilaçlar

  • Kalsiyum kanal blokerleri

  • Botilinum Toksin A (Onaylı endikasyon)

 

Migren Koruyucu Tedavisinde Botoks hangi durumlarda kullanılır?
 

Daha önce çok sayıda ilaç tedavisi görmüş, fayda görmemiş kronik migren hastaların çoğunda

 

Atak sıklığını  en az %50-60 oranında azaltmaktadır

 

Uygulama Şekli Nasıldır:

 

Enjeksiyon frontal, temporal, servikal ve oksipital olarak adlandırılan baş ve boynun çeşitli alanlarına uygulanmaktadır.

 

Botoks enjeksiyonu için önerilen doz 155Ü dir.

 

İşlem 10-15 dakika sürmektedir.

 

Tedavi sonrasında herhangi bir hayat tarzında kısıtlamaya gerek kalmamaktadır.

 

Bu tedavinin etkinliği yaklaşık 10 günde başlamaktadır.

1 yıl boyunca 3-4 ay aralarla enjeksiyon uygulaması yapılması önerilir.

Botoks enjeksiyon uygulama noktaları: 

migren sayfa.png

Migren Botoks tedavisinde hastalarıma uygulamakta olduğum botoks enjeksiyon noktalarını görebilirsiniz, bunlar alın bölgesi, kulak üstü bölgesi, ense ve omuz bölgesidir. Uygulama çok ince bir iğne ile gerçekleştirilmektedir ve bu uygulama hastada ciddi bir ağrı oluşturmamaktadır.

Botox Uygulama1.JPG
Botox Uygulama2.JPG
Botox Uygulama3.JPG
Botox Uygulama4.JPG

Migrende Botoks Tedavisi Örnekleri

  • 40 yaşındaki erkek hastamın 20 yıldır baş ağrısı atakları mevcuttu. Ataklar haftada 2 – 3 sefer gerçekleşmekteydi. Hastam daha önce atak tedavisi olarak çeşitli ağrı kesiciler kullanmış olmasına rağmen ağrıları geçmemişti. Ağrı profilaksisi içi aldığı Antidepresan, Sibelium, Topamax gibi ilaçlar da ağrılarını geçirmemiş ve ağrı sıklığını azaltmamıştı. Hastama Botilium Toksin (Botoks) tedavisini düzenli olarak 3 – 4 ayda bir ve toplam 3 sefer uyguladıktan sonra hastamın ağrı şiddeti ve sıklığı %60 oranında azalarak günlük hayatında daha aktif ve rahat bir yaşam sürmeye başladı.

  • 42 yaşında bayan hastamın baş ağrısı atakları 15 yıldır sürmekteydi. Hastamın ataklarını yorgunluk, uykusuzluk, açlık ve adet dönemleri tetiklemekteydi. Ataklar haftada 2 – 3 sefer gerçekleşmekte ve içtiği ağrı kesiciler artık etki etmemekteydi. Atak sıklığını azaltmak için verilmiş olan Antidepresan, Topamax, Dideral gibi ilaçlar ile de atak sıklığı azalmamaktaydı. Hastama  4’er ay aralar ile uyguladığım 3 sefer Botilium Toksin (Botoks) uygulaması sonrasında hastamın atakları %50 oranında azaldı ve buna bağlı olarak da ilaç kullanım ihtiyacı minimuma düştü, daha konforlu bir hayat sürmeye başladı, günlük aktivilerini daha rahat yerine getirmeye başladı.

İLETİŞİM
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Instagram Icon

Teşekkürler..

Uzm. Dr. Müge Koçak

Nörolog

Phone:

02166494444

 

Email:

muge.kocak@acibadem.com

Online Randevu Al

bottom of page